Fjärilsrabatt

Påfågelöga. Foto: Leif Olsson

Vi har fått en del förfrågningar på vilka växter man ska ha i sin rabatt för att gynna fjärilar. Det hela är dock mer komplicerat än så.

För att få mycket fjärilar behöver man spara på vissa ogräs så som nässlor och tistlar, inte överallt i trädgården men gärna på solbelysta platser. Många fjärilslarver lever av nässlorna som alltså är det viktigaste för att gynna våra vanligaste fjärilar; Nässelfjäril, Påfågelöga och Citronfjäril.

Det  är viktigt att ha blommande växter med mycket nektar redan från tidig vår. Nässelfjärilen gynnas till exempel av tussilago, scilla, pärlhyacint, vinbär, krusbär och salix.

När man ska anlägga en fjärilsrabatt så ska man tänka på att blomningen ska vara kontinuerlig.
Fjärilsrabatten kan innehålla lavendel, mynta, hampflockel, gullris, kärleksört, timjan, vitlysing, och röd solhatt. Fjärilar gynnas även av buskar som syrenbuddleja, syren, schersmin, hagtorn och fruktträd. Viktigt att tänka på är också att avgränsa ytan för gullris och mynta som annars tar över hela rabatten efter några år.
Påfågelöga på syrenbuddleja. Foto: Gabriella Vestin 

Vi har själva anlagt en rabatt med bara mynta och just nu är den fjärilsrestaurang för nässelfjäril, påfågelöga, citronfjäril, humlor, bin och steklar.

Vill du läsa mer om fjärilar och vad du kan göra för att gynna dem så kan du göra det på
Naturhistoriska riksmuseet - fjärilar (länk öppnas i nytt fönster)
Jordbruksverket - Fjärilar (länk öppnas i nytt fönster)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mormorsrabatt

Ritningsunderlag