Ritningsunderlag

I måndags påbörjade vi ett för oss stort projekt med att projektera för renovering av utemiljön åt en bostadsrättsförening.  Eftersom området byggdes på 1980-talet så finns inga digitala ritningar. Under veckan har jag därför börjat transkribera pappersritningar till digitala ritningar för att underlätta vårt senare arbete.
En hel del saker har också förändrats under åren så vi kommer göra en inventering för att översätta verkligheten till ritning.
Men varför behöver ritningarna bli digitala?
I dagens samhälle och i vår bransch så är det så det är. Beställaren tillhandahåller underlag som varje konsult sedan ritar in sina ledningar, utrustning och så vidare på.  Eftersom de flesta använder sig av samma program eller program som är kompatibla kan man på ett tidigt stadie se var de olika entreprenörerna måste samarbeta och hitta lösningar eftersom ritningarna läggs i lager på varandra. Att ha ett digitalt underlag betyder också att du relativt smidigt kan ta fram ritningar med exakt de detaljer du vill ha.  T.ex. kan det vid byggnation av flervåningshus vara bra att veta var på fasaderna det finns fönster så att inte ett stort träd planteras mitt utanför. Samma sak gäller för placeringen av köksfönster,  vad ser du när du diskar? Soprum eller grönskande innergård? I fallet med soprummet kan man till exempel planera in ett grönt tak eller gröna väggar, allt går att lösa på ett tidigt stadie.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjärilsrabatt

Mormorsrabatt